De norm voor energiezuinigheid (epc) is in 2012 0,6. Deze behalen wij met gebruik van triple glas en natuurlijke aanvoer van buitenlucht door ventilatieroosters. Er komt een ventilatiewarmtepomp op de afgezogen lucht, aangesloten op de cv en de vloerverwarming.
We hebben voorbereidingen getroffen in de fundering en het rookkanaal voor de later te plaatsen houtgestookte leemkachel.
Zie verder onderaan deze pagina.
Week 35 2013, dozen en leidingen ingefreesd op de beganegrond in de Porisostenen muren.
Week 38, met leem aangesmeerde elektrabuizen in de Porisostenen muren.
Week 41, leidingwerk voorbereidingen zijn in volle gang. De (dubbele)wastafel-leidingen zijn in de na-isolatie gefreesd en door het plafond loopt een snelweg van buizen.
Week 42, de week van de vloerverwarming. We brengen eerst een onder-isolatie aan. Oneffenheden in de ruwe betonvloer én de ijzeren strippen vullen we uit met Perlietkorrels.
Week 42. De noppenplaten, de slangen en de verdeelkast voor de vloerverwarming.
Links de Nefit ventialtiewarmtepomp en rechts de Nefit combiketel. De warmtepomp gebruikt de afgevoerde ventilatielucht als warmtebron voor CV en tapwater. Deze combinatie geeft een EPC-reductie van 0,27.
Freeswerk met elektra in de na-isolatie/houtvezelplaten. Hierdoor hoeft de installatie niet in de HSB/gevel en blijft de dampremmende binnenplaat/OSB in tact.
In december 2015 hielden wij een kijkmiddag, zie onderstaande uitnodiging.
Hierbij nodigen we jullie uit op een uniek moment, ongeveer halverwege de bouw van onze warmte-accumulerende Oxalis houtkachel met warmtebank.
Met André de Bouter*, die ons met de bouw van de kachel begeleid, kunnen jullie dan goed laten zien hoe deze kachels er van binnen uitzien en hoe ze werken.
Wat maakt deze kachels, naast het gebruikelijke comfort van massa kachels, extra aantrekkelijk voor zelfbouwers?
- Deze efficiënte en degelijke kachels zijn zo ontworpen dat ze zo goedkoop en eenvoudig mogelijk door zelfbouwers zijn te realiseren.
- 3 daagse workshops om vervolgens zelf een kachel te kunnen bouwen.
- De vuurvaste stenen, direct zelf besteld bij de fabrikant, worden op maat geleverd. De 'kit' is kant en klaar om gemetseld te worden.
- Diverse kachelmaten zijn mogelijk voor €1500,- tot €3500,- (materiaal + transport, zonder schoorsteen en bank).
- Via de website van André zijn waardevolle tools gratis beschikbaar. Zie www.lamaisonenpaille.com onder POÊLE DE MASSE (vooralsnog in het Frans), zoals:
- Up to date 3D Sketchup tekeningen van diverse modellen.
- Film die de bouw van een kachel laat zien.
- Rekensheet om het benodigde vermogen (Kw) van de kachel en diameter van de schoorsteenpijp te berekenen.
- Schema’s voor warmwater productie.
- De vuurhaard is een goede oven. Een extra oven en/of warmtebank is natuurlijk ook mogelijk.
*André de Bouter (broer van Astrid) woont in Frankrijk en geeft daar alweer 14 jaar stro- en leembouw workshops en sinds 2 jaar ook workshops voor dit type massa kachels. Hij was de initiatiefnemer van het Franse Strobouw Netwerk en schrijver/uitgever van 3 strobouw boeken. André onvangt zijn stagiaires voornamelijk bij hem thuis, in de Cognac streek, vlakbij Bordeaux, maar hij werkt soms ook elders in Frankrijk of in het buitenland. Hij werkt nauw samen met David Szumilo van Oxalis, de ontwerper van deze type kachels. Meer (Franse) informatie is te vinden op zijn website www.lamaisonenpaille.com.
Vriendelijke groet,
Astrid de Bouter en Arjan van den Corput.
December 2015, door André de leemkachel geboouwd.
Maart 2016,
warmtebank en rookkanaal afgemaakt, de kachel brandt!
November 2019.
December 2019, de zonnepanelen zijn geïinstalleerd. Hoog geplaatst om zo min mogelijk last te hebben van schaduw.
bijgewerkt op 22.10.2023